Posted by & filed under blog.

Aproximativ 15%-20% dintre acești oameni ajung să aibă nevoie de dializă sau de un rinichi nou.

Dar este posibil să aveți dureri de cap, infecție sau sângerare după ce se termină.

Testele măduvei osoase. Puteți face două teste simultan dacă medicul dumneavoastră crede că aveți cancer care s-a răspândit la oase. Se numesc aspirație și biopsie de măduvă osoasă.

Eșantionul de os va proveni cel mai probabil din partea din spate a osului șoldului pelvin. Un medic va amorți zona înainte de a folosi un ac gol pentru a îndepărta lichidul și un alt ac pentru a obține o bucată de os. Chiar și cu crema de amorțire, este posibil să simțiți o oarecare durere în timpul testului.

Referință medicală WebMD Analizat de Laura J. Martin, MD, pe 25 iulie 2019

Surse

SURSE:

Societatea Americană de Cancer: "Ce este limfomul non-Hodgkin?" "Trăind ca supraviețuitor de limfom non-Hodgkin," "Semne și simptome ale limfomului non-Hodgkin," "Statistici cheie pentru limfomul non-Hodgkin," "Teste pentru limfomul non-Hodgkin," "Stadiile limfomului non-Hodgkin."

Seattle Cancer Care Alliance: "Date despre limfomul non-Hodgkin."

Cancer Research UK: "Despre limfomul non-Hodgkin," "Analize de sange," "Biopsia ganglionilor limfatici."

Centrul de cancer Moffitt: "Diagnosticul limfomului."

Centrul de cancer Memorial Sloan Kettering: "Simptomele limfomului."

Sistemul de sănătate al Universității din Virginia: "Limfom non-Hodgkin."

Procesele Clinicii Mayo: "Limfom non-Hodgkin: diagnostic și tratament."

Rapoarte de caz BMJ: "Limfomul non-Hodgkin testicular care se prezintă la un adult tânăr."

Institutul National al Cancerului: "Tratamentul limfomului non-Hodgkin din copilărie (PDQ) — Versiune pentru pacient."

Clinica Mayo: "Limfomul non-Hodgkin."

Societatea de leucemie și limfom: "Biopsia ganglionilor limfatici."

Penn Medicine Abramson Cancer Center: "Instrumente și teste pentru diagnosticarea limfomului non-Hodgkin."

Centrul de Cancer MD Anderson al Universității din Texas: "Limfomul non-Hodgkin."

Leucemia mieloidă cronică (LMC) și tratamentul acesteia vă pot afecta viața în multe feluri. Dar există lucruri pe care le poți face pentru a face față provocărilor.

Tratarea efectelor secundare

Terapiile direcționate numite inhibitori ai tirozin kinazei (ITK) sunt tratamentul principal pentru LMC. Ei pot ține cancerul în frâu ani de zile. Dar ele pot provoca și reacții adverse precum:

Oboseală Greaţă Dureri musculare Diaree Eczemă

Pentru a combate oboseala, încercați să păstrați un echilibru sănătos între odihnă și activitate. Este în regulă să ceri prietenilor și familiei ajutor pentru gătit, treburi, animale de companie și copiii tăi atunci când ai nevoie.

Există multe modalități de a combate greața, dar nu funcționează pentru toată lumea. Medicul dumneavoastră vă poate sugera medicamente antigreață. (Asigurați-vă că asigurați-vă vă va plăti pentru asta). Acupunctura — un tip de medicină alternativă care folosește ace subțiri — este, de asemenea, un pariu bun. Vă poate ajuta atunci când vă simțiți greață sau obosită sau durere din cauza tratamentului pentru cancer. Alte opțiuni pe care ar trebui să le discutați cu medicul dumneavoastră includ:

Consumul de ghimbir crud (dar nu mai mult de o lingură pe zi) Bea ceai de ghimbir Respirație adâncă Marijuana medicală

Pentru a scăpa de diaree, evitați produsele lactate și băuturile carbogazoase sau fără zahăr. Ferește-te și de alimentele picante sau grase. Ei înrăutăţesc lucrurile. Suplimentele probiotice — ajută la echilibrarea bacteriilor din intestin — ar putea ajuta la revenirea la normal.

Păstrați un jurnal de simptome. Scrieți toate simptomele pe care le aveți și când apar. Îl poți pune într-un jurnal sau într-o aplicație de pe telefon. Asigurați-vă că includeți:

Ceea ce simți Ce zi este Cam la ce oră începi să observi

Acesta urmărește efectele secundare, astfel încât să le puteți gestiona mai bine. De exemplu, dacă îți dai seama că ești mai obosit dimineața sau după prânz, plănuiește să te odihnești în acele momente.

Spuneți medicului dumneavoastră. Întrebați dacă puteți lua mai puține medicamente. Acest lucru poate ajuta la reducerea efectelor secundare.

Plata pentru tratament

Tratamentul LMC costă mult, chiar și atunci când ai asigurare. Prețul exact depinde de asigurarea dumneavoastră, de locul în care locuiți și dacă luați un medicament generic sau de marcă.

A continuat

Pentru a reduce costurile:

Aflați ce datorați. Luați legătura cu compania dvs. de asigurări, Medicare sau Medicaid. Întrebați despre coplăți, deductibile și alte costuri înainte de a începe tratamentul. În acest fel, puteți planifica din timp costurile din buzunar.

Cere ajutor financiar. Spuneți asistentului social și echipei de îngrijire dacă nu puteți plăti pentru tratament. Ei ar putea să vă obțină medicamente la prețuri mai mici sau să vă ajute cu coplăți. De asemenea, puteți contacta Societatea Americană de Cancer. Vă poate ajuta dacă pierdeți sau sunteți pe cale să pierdeți asigurarea. Alte grupuri, cum ar fi Cancer Financial Assistance Coalition, vă pot ajuta să găsiți modalități de a plăti pentru îngrijirea copilului sau vă pot ajuta să vă duceți la medic.

Obțineți mostre. Înainte de a vă completa rețeta, adresați-vă medicului dumneavoastră mostre din medicamentul dumneavoastră. În acest fel, dacă provoacă efecte secundare puternice sau nu funcționează pentru tine, nu vei pierde bani.

Alegeți generice. Asigurați-vă că întrebați medicul dumneavoastră despre versiunile generice ale medicamentelor dumneavoastră. De obicei, costă mai puțin decât formularele de marcă.

Verificați-vă facturile. Analizați cu atenție facturile medicale. Uneori, oamenii sunt taxați prea mult sau sunt taxați pentru lucruri pe care nu le-au primit. Dacă credeți că factura dvs. este greșită, vorbiți. Adresați-vă asistentului social sau unui membru de încredere al familiei să vă ajute să rezolve lucrurile.

Îngrijire auto

Când aveți LMC, aveți multe în farfurie. Trebuie să jonglați cu familia, munca și facturile — totul în timp ce treceți prin tratament în fiecare zi. Aceste sfaturi pot face viața mai ușoară:

Vorbește cu șeful tău. Poate fi greu, dar este important să-i spui șefului tău că ai cancer. Aflați dacă puteți lucra de acasă, aveți un program flexibil sau puteți pleca devreme atunci când nu vă simțiți bine. De asemenea, s-ar putea să vă puteți lua un concediu medical în temeiul Legii privind concediul medical și pentru familie.

Vorbește cu partenerul tău. Tratamentul cancerului poate schimba modul în care vă simțiți despre dumneavoastră și despre corpul dumneavoastră. Și efectele secundare precum greața, durerea și oboseala vă pot face să vă pierdeți interesul pentru sex. Fii deschis și sincer cu partenerul tău atunci când nu ai chef. Există multe moduri de a fi intim. Dacă faci sex, este important să folosești controlul nașterii. Sarcina în timpul tratamentului cu LMC dăunează atât mamei, cât și copilului.

A continuat

Exercițiu. Gândește-te la asta ca la o parte esențială a tratamentului tău. Îmbunătățește energia, starea de spirit și puterea, vă îmbunătățește sănătatea generală și ușurează stresul. Încercați să alergați, să mergeți pe jos sau cu bicicleta cel puțin 150 de minute în fiecare săptămână. Faceți și câteva sesiuni de haltere în fiecare săptămână. Pentru a începe, cereți medicului dumneavoastră o trimitere către un terapeut fizic sau un program pentru persoanele cu cancer.

Mănâncă bine. Mâncarea sănătoasă vă oferă energia și nutrienții de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru a face față cancerului. De asemenea, poate ajuta cu efectele secundare și chiar poate face ca tratamentul să funcționeze mai bine. Mănâncă mai multe plante, cereale integrale, nuci, pește și grăsimi sănătoase precum avocado și ulei de măsline. (Uleiul de măsline conține compuși care pot proteja împotriva cancerului). Evitați rodiile și grapefruitul — ele pot provoca o reacție gravă la medicamentul CML. Reduceți mult zahărul, carnea roșie și alimentele procesate.

Cinci până la 8 ani: Atât i-ar lua lui Tracy Shearin-Drayton să obțină noul rinichi de care avea nevoie. Organele donatoare apar în mod regulat, i-au spus medicii ei, dar nu suficiente pentru a se potrivi cu numărul de persoane care au nevoie de ele. A fost martie 2018.

Între timp, Tracy, care locuiește în Thomasville, NC, a luat medicamente și a început dializa. În cel puțin 3 zile din fiecare săptămână, Tracy a petrecut — și continuă să petreacă — câteva ore pe zi conectată prin tuburi la o mașină care face ceea ce făceau rinichii ei: îndepărtează excesul de deșeuri, substanțe chimice și lichide din sânge.

Și așa și-a văzut Tracy viața pentru viitorul previzibil.

Asta a fost până pe 5 noiembrie 2019. Atunci a apărut Pam Oast la ușa spitalului ei cu un semn pe care scria: „Vrei să fii sista mea de rinichi?”

Lupus: Când corpul tău se rănește

Tracy are lupus, o boală autoimună în care sistemul tău imunitar atacă propriile țesuturi și organe. Simptomele variază foarte mult, dar pot include dureri și umflături articulare, febră, leziuni ale pielii și ceață cerebrală. A fost diagnosticată în jurul anului 2010.

În 2016, boala a început să provoace probleme grave de sănătate. În următorii câțiva ani, corpul ei a început să rețină cantități uriașe de lichid. La un moment dat, tușea sânge. La alta, delira și nu știa ce se întâmplă în jurul ei. Odată, în timp ce vomita abundent, a căzut inconștient și a rămas așa, în spital, timp de 3 zile. Între 2016 și astăzi, ea a fost spitalizată de șase ori timp de două săptămâni sau mai mult la un moment dat.

Una dintre problemele majore a fost că lupusul a afectat rinichii lui Tracy. Mai mult de jumătate dintre persoanele cu lupus vor avea unele probleme cu rinichii, de obicei în aproximativ 5 ani de la primele simptome ale bolii. Aproximativ 15%-20% dintre acești oameni ajung să aibă nevoie de dializă sau de un rinichi nou.

2016 a fost și anul în care fiica lui Tracy, Jada, a intrat la grădiniță. Profesorul ei a fost Pam Oast. Jada și Pam „pur și simplu s-au îmbinat”. „A fost o mare ușurare”, spune ea. Cel puțin Jada era fericită la școală.

De asemenea, Tracy a apreciat modul în care Pam s-a conectat cu ea ca părinte. Pam era interesată de tot ceea ce a afectat viața Jadei, inclusiv de sănătatea mamei ei. Așa a aflat că Pam a aflat că Tracy avea lupus și trecea printr-o perioadă grea. 

„Oricand se intampla ceva acasa, vreau sa-mi spuna parintii”, spune Pam. „Așa, le pot oferi copiilor acea dragoste suplimentară sau pot să mă asigur că copilul este bine… că nu se luptă.”

Jada a absolvit grădinița, dar Pam și Tracy au continuat să păstreze legătura.

În 2018, Tracy le-a spus prietenilor și familiei că va avea https://produsrecenzie.top/idealslim/ nevoie de un nou rinichi. Ea a spus, de asemenea, că în câteva luni, medicii ei vor putea începe să testeze posibili donatori.

Adesea durează ani pentru ca oamenii să primească un rinichi atunci când sunt pe lista de așteptare a unui centru de transplant. Cea mai rapidă modalitate prin care Tracy să-și obțină unul a fost să găsească pe cineva pe care o cunoștea care ar fi dispus să doneze un rinichi.  

Pam a vorbit imediat.

„Când mi-a spus că probabil va trebui să aibă un rinichi în viitorul apropiat, i-am spus: „Anunță-mă. Și voi fi primul care va fi testat,” spune Pam.

Dar, spune Tracy, mulți i-au spus că sunt dispuși să se testeze — 30 sau mai mult, spune ea. Dar nu mulți au urmat. În cele din urmă, Pam a fost una dintre cele trei persoane care au trecut efectiv printr-o evaluare.

Găsirea donatorului potrivit

O donare de organe vii necesită mai mult decât un donator dispus. Medicii efectuează teste extinse pentru a se asigura că donatorul este suficient de sănătos și că organul va funcționa pentru persoana care are nevoie de el. O potrivire bună depinde de vârstă, tip de sânge, dimensiunea corpului și alte lucruri.

După ce a completat niște documente, Pam a călătorit de la casa ei din Wallburg, NC, la Centrul de Transplant VA din Pittsburgh (Tracy a servit anterior în armata SUA) pentru o zi întreagă de teste. Medicii i-au făcut un examen medical, au făcut un istoric medical complet, i-au extras sânge și i-au făcut o tomografie computerizată și alte teste.

Odată ce a aflat că se potrivește, nu s-a gândit de două ori. S-a dus direct la spital să-i spună lui Tracy, filmând momentul în care prietena ei a aflat că va primi un nou rinichi.

Pam spune că nu are îndoieli cu privire la decizia ei. „Mi-a fost pus pe suflet că trebuie să fac asta pentru ea. Pentru a-și prelungi viața. Nu va trebui să meargă la dializă de trei ori pe săptămână. Ea va fi acolo pentru a avea grijă de Jada. Ea poate călători cu soțul ei.”

A existat un mic obstacol înainte ca operația să poată merge mai departe: Pam a fumat țigări. Și regulile donatorului sunt foarte clare: „Nu aș putea dona un rinichi dacă aș fi fumător”.

Dar ea a văzut asta ca pe un fel de căptușeală de argint. Întotdeauna și-a dorit să renunțe la țigări, iar acum a avut motivația perfectă.

„Am fumat 19 ani. Și acum, din cauza lui Tracy, am oprit curcanul rece. Simt că am cucerit lumea”, spune ea.

Operația de transplant este programată pentru ianuarie 2020. 

„I-am spus lui Tracy să meargă înainte și să înceapă să împacheteze pentru că mergem la Pittsburgh.”

NOTĂ: Mulți oameni se califică pentru a dona un rinichi. Dacă cunoașteți persoana care are nevoie, primul pas este să discutați cu ea și cu echipa de la centrul de transplant în care sunt listate. Dacă doriți pur și simplu să donați oricărei persoane care are nevoie, contactați un centru din apropiere. După aceea, poate fi necesar să vă deplasați la centrul de transplant pentru o evaluare completă.

Caracteristica WebMD Evaluat de Neha Pathak, MD pe 10 decembrie 2019

Surse

SURSE:

Fundația Națională a Rinichilor: „Evaluarea donatorilor vii”.

Lupus Foundation of America: „Cum afectează lupusul sistemul renal (rinichi)”, „Transplantul de rinichi pentru lupus: răspunsul la întrebările tale esențiale.”

Clinica Mayo: „Lupus”.

UpToDate: „Educația pacientului: Lupus eritematos sistemic (LES) (Dincolo de elementele de bază).”

Fundația Națională a Rinichilor: „Evaluarea donatorului în viață”, „Dializă”.

Organdonor.gov: „Procesul de donație în viață”.

Tracy Shearin-Drayton, Thomasville, NC.

Pam Oast, Wallburg, NC.

Simptomele lupusului depind de ce organe ale corpului sunt afectate și de cât de grav sunt acestea afectate.

De Tami Seretti, așa cum i-a spus lui Keri Wiginton

Pentru mine, unul dintre cele mai grele lucruri despre psoriazis este că oamenii îl pot vedea. Și uneori au reacții cu adevărat ciudate la asta. Când boala mea este activă, unii oameni îmi spun că trebuie să folosesc un anumit săpun sau șampon, de parcă nu m-aș face baie. Boala psoriazică a articulațiilor este exact opusul. Nu poți să-l vezi. Oamenii îmi vor spune că nu pare să fie ceva în neregulă cu mine.

Ei vor întreba: „De ce este atât de greu pentru tine?”

Am simțit că sunt în război cu mine însumi. Mi-au fost înlocuite articulațiile degetului mare din cauza bolii psoriazice. mi-am pierdut părul. Practic am chel, ceea ce nu este cel mai bun lucru pentru o femeie.

Am petrecut mult timp ascunzându-mă. Dar în sfârșit am ajuns la un punct în care am decis că am terminat.

Am terminat să mă simt urât.

Am terminat să mă simt murdar tot timpul.

Și odată ce mi-am acceptat starea — și am întâlnit pe alții care treceau prin același lucru — am simțit că trebuie să vorbesc despre asta.

Am mult mai multă stima de sine acum că se pare că toată lumea știe.

Nu se mai ascunde

Obișnuiam să evit cămășile fără mâneci pentru că aveam psoriazis sub brațe. Ar trebui să anulez planurile în ultimul moment pentru că nu aș putea purta haine. Am psoriazis invers. Asta înseamnă că îl primesc în pliurile pielii și în zona inghinală. Și cine vrea să spună, "Nu pot purta lenjerie intimă pentru că îmi taie pielea ruptă a picioarelor."

Dar în sfârșit am ieșit și am spus: "Eu sunt aici. Asta am. Cu asta trăiesc. Dacă vrei să afli despre asta, pot să-ți spun. Dacă nu, e în regulă. Doar nu mă insulta."

Prietenii mei au spus că acțiunile mele din trecut au avut mult sens când am vorbit în sfârșit despre starea mea. Asta a fost o ușurare. Am început să mă simt mai bine cu mine. În plus, am început să mă simt mai bine fizic. Nu am avut atât de mult mâncărime și arsuri pentru că nu am avut atât de mult stres.

Am ținut asta atât de mult timp, fără să-mi dau seama că eram cel mai mare dușman al meu ascunzându-mă.

A continuat

Găsirea Noului Eu

Obișnuiam să merg la sală de două sau trei ori pe săptămână ore întregi. Nimic nu avea să mă oprească de la antrenamente. Tocmai mi-am trecut prin durerile articulare. Apoi aș ajunge în pat timp de 3 zile. Dar într-o zi, acum câțiva ani, am spus "Aceasta este o nebunie. Trebuie să-mi găsesc un nou hobby și să nu mă mai rănesc."

Atunci am devenit mentor „One to One” pentru Fundația Națională pentru Psoriazis. Este un program care leagă oameni ca mine — cineva care a trăit cu psoriazis de ani de zile — cu cineva care tocmai a fost diagnosticat.